sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Okoń morski pieczony z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ta piękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich.

Okoń morski pieczony z ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Okoń morski pieczony z ziemniakami

 

  • Składniki na 2 porcje:

 

  • 2 świeże okonie
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 listki szałwi, rozmaryn, plasterki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • sól, pieprz
  • pomidorki koktajlowe
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Okoń morski pieczony z ziemniakami
Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1/2 ząbka czosnku i 2 listki szałwi, dwie połówki plasterka cytryny i rozmaryn.W brytfance rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na dno układamy plasterki ziemniaków. Ziemniaki solimy, dodajemy pokrojony na plasterki ząbek czosnku i część posiekanej pietruszki.Rybki układamy na ziemniakach, dodajemy pomidorki, resztę pietruszki. Całość skrapiamy nitką oliwy i podlewamy białym winem.Okonie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25/30 minut.
Okoń morski pieczony z ziemniakami
Ryby myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1/2 ząbka czosnku i 2 listki szałwi, dwie połówki plasterka cytryny i rozmaryn.
Okoń morski pieczony z ziemniakami
Rybki układamy na ziemniakach, dodajemy pomidorki, resztę pietruszki. Całość skrapiamy nitką oliwy i podlewamy białym winem

Tagi:

ziemniaki