Sposób przygotowania:
Okoń morski pod pomidorową salsą
Rybę oskrobać z łusek, umyć. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, przyprawę cytrynową, sol i pieprze. Natrzeć rybę tą mieszaniną. Natkę pietruszki, czosnek posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, mieszaniną posmarować rybę z zewnątrz i od środka. Cześć natki włożyć do ryby. Odstawić na godzinę. Ryby ułożyć na blaszce, polać oliwą i zapiekać 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. W międzyczasie zrobić salsę. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, dodać tymianek, oregano, liść laurowy. oliwki pokroić w kołka (część odłożyć do dekoracji) i dodać na patelnię. Smażyć 5 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat, wymieszać, doprawić całość cukrem, pieprzem i solą. Posypać natką pietruszki. Rybę wyłożyć na talerz, polać salsą, posypać oliwkami i podawać.
evita0007
Tit
Smakowita
KrewkaKrystyna
Natala1210