SUPERPRZEPIS

Okoń morski pod pomidorową salsą

  • 5
  • bernika
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Okoń morski pod pomidorową salsą

Przepis na pieczoną rybę okonia, wcześniej zamarynowaną, podaną z sosem salsą pomidorowa i oliwkami. Danie idealne na lato oraz od święta.

Składniki:

Okoń morski pod pomidorową salsą

 

  • 3 okonie morskie
  • 70 g oliwek zielonych wydrylowanych
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g krojonych pomidorów z puszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka przyprawy - cytrynowa marynata do ryb
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz.

 

 

Sposób przygotowania:

Okoń morski pod pomidorową salsą
Rybę oskrobać z łusek, umyć. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, przyprawę cytrynową, sol i pieprze. Natrzeć rybę tą mieszaniną. Natkę pietruszki, czosnek posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, mieszaniną posmarować rybę z zewnątrz i od środka. Cześć natki włożyć do ryby. Odstawić na godzinę. Ryby ułożyć na blaszce, polać oliwą i zapiekać 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. W międzyczasie zrobić salsę. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, dodać tymianek, oregano, liść laurowy. oliwki pokroić w kołka (część odłożyć do dekoracji) i dodać na patelnię. Smażyć 5 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat, wymieszać, doprawić całość cukrem, pieprzem i solą. Posypać natką pietruszki. Rybę wyłożyć na talerz, polać salsą, posypać oliwkami i podawać.