Sposób przygotowania:
Okoń pieczony na ryżu z sosem pieczarkowym
1.Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Rozcinamy na pół. Przyprawiamy przyprawą do ryb, cząbrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki. 2.Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W osolonej wodzie gotujemy ryż razem ze startą marchewką. Odcedzamy. 3.Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię z masłem, wrzucamy pieczarki z cebulką i czekamy aż się zezłocą. Śmietanę mieszamy z mąka, solą, pieprzem i zalewamy pieczarki. Gotujemy 1 minutę. 4.W naczyniu żaroodpornym wykładamy ryż z marchewką. Przyprawioną rybę układamy na wierzchu i wypełniamy ją ryżem. Przykrywamy folia i pieczemy w 180*C przez 40 minut. Po wyjęciu polewamy ciepłym sosem pieczarkowym.