evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Okoń z Czosnkiem i Bazylią

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczna ryba.Polecam :-)

Okoń z Czosnkiem i Bazylią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Okoń z Czosnkiem i Bazylią

 

  • Porcja na jedną osobę:

 

  • 1 okoń morski świeży
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki masło
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 1 plaster cytryny
  • folia aluminiowa (jeden kawałek do zawinięcia)
  • sól,pieprz cytrynowy (wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Okoń z Czosnkiem i Bazylią
Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.
Do miseczki dodajemy pół łyżeczki masła,dwie łyżeczki oliwy,posiekaną bazylię i drobno pokrojony czosnek (można przecisnąć go przez praskę)-mieszamy na jednolitą masę. Rybę solimy,pieprzymy,posypujemy przyprawą do ryb w środku i wkładamy plaster cytryny przekrojony na pół.
Wierzch jej nacinamy w trzech miejscach z z obu stron pod ukosem.W nacięcia wciskamy naszą papkę.Solimy,posypujemy przyprawą do ryb.Resztą masy smarujemy po całości.Tak przygotowanego okonia układamy na folii wysmarowanej oliwą.Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy ją z termoobiegiem około 10 minut i gotowe.

Podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką
Okoń z Czosnkiem i Bazylią
Na tym zdjęciu widzimy kolejne etapy przygotowania okonia.