izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Okonie w papryce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bardzo dobry sposób na przyrządzenie pysznej ryby, w tym przypadku okonia.

Okonie w papryce

Składniki:

Okonie w papryce

 

  • 1 kg okoni
  • 20 dag mąki
  • 3 dag słodkiej mielonej papryki
  • szczypta curry
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Okonie w papryce
Okonie spraw, odetnij głowy, przelej na sicie wrzątkiem. Oskrob ostrym nożem. Podziel na dzwonka, umyj. Natrzyj solą, wstaw na ok. 1 godz. do lodówki. Wymieszaj mąkę z mieloną papryką i curry. W tej mieszance obtocz ryby. Olej rozgrzej na patelni. Smaż ryby z obydwu stron ok. 10 min. na małym ogniu. Podawaj np. z surówką, ziemniakami, ryżem.