Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Olejna babka tęczowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

puszysta babka olejna przekładana galaretkami

Olejna babka tęczowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Olejna babka tęczowa

 

  • 7 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek oleju
  • 12 łyżek wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Olejna babka tęczowa
Białka oddzielamy od żółtek. białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Makę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ubitych białek i całośc delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy wodę (cały czas mieszając) oraz olej. Kiedy ciasto zostanie dobrze wyrobione przelewamy je na dużą blaszke posmarowana tylko odo dołu - pieczemy około 50 minut. Galaretki truskawkowe oraz brzoskwiniowe rozpuszczamy w osobnych naczyniach w 3 szklankach wody każdy rodzaj. Ostudzoną babke przecinamy na 3 częsci, dolną wkładamy do blaszki, wlewamy tęzejącą galaretkę truskawkową, przykładamy biszkoptem i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika, następnie wlewamy brzoskwiniową galaretke i również przykrywamy ją ciastem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Olejna babka tęczowa
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy
Olejna babka tęczowa
Ostudzoną babke przecinamy na 3 częsci,
Olejna babka tęczowa
Ostudzoną babke przecinamy na 3 częsci, wlać galaretke
Olejna babka tęczowa
Ostudzoną babke przecinamy na 3 częsci,

Tagi:

jajko jajka