Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Olejnik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać mleko , cukier olej i zapach oraz żółtka. Dobrze wyrobić . Białka ubić na pianę,

Olejnik

Składniki:

Olejnik

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szkl. Mleka
  • 1 szkl. Cukru
  • 1 szkl. Oleju
  • 2 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • Zapachy waniliowe lub rumowy
  • Cukier puder do posypania
  • Ewentualnie owoce lub bakalie

 

Sposób przygotowania:

Olejnik
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać mleko , cukier olej i zapach oraz żółtka. Dobrze wyrobić . Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać owoce lub bakalie pokroić, obtoczyć w mące dodać do ciasta . Formę do pieczenia nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i upiec w gorącym piekarniku . Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem