Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Oliwy smakowe własnej roboty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Oliwy smakowe są świetnym dodatkiem do potraw, a zwłaszcza do sałatek. Można je kupić, jednak nigdy do końca nie wiadomo co taka oliwa zawiera. Ile w niej chemii i ulepszaczy. Dlatego zachęcam do robienia własnej oliwy smakowej.

Oliwy smakowe własnej roboty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oliwy smakowe własnej roboty

 

  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 2 plastry cytryny
  • 4-5 suszonych papryczek chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 naczynia z ciemnego szkła

 

Sposób przygotowania:

Oliwy smakowe własnej roboty
Jeśli nie mamy ciemnych naczyń, należy białe szkło szczelnie owinąć folią aby ograniczyć dopływ światła. Takie wyparzone, czyste i osuszone naczynia napełniamy oliwą. Do każdego wkładamy inny dodatek. Cytryna ma być dokładnie wyszorowana i dodana razem ze skórką. Czosnek natomiast można w połowie obrać, a w połowie dać z łupinami. One też są bardzo aromatyczne. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce ( nie do lodówki) na około 3 - 4 dni. Po tym czasie oliwa nabiera smaku i można ją stosować, przenosimy ją do lodówki. Choć z każdym nowym dnie będzie coraz bardziej aromatyczna. To jednak należy pamiętać, że tam gdzie dodaliśmy świeże dodatki powinniśmy ją zużyć w ciągu 2 tygodni. Takie świeże szybko zaczynają się psuć. Te z dodatkami suszonymi mogą sobie stać bardzo długo.
Oliwy smakowe własnej roboty
Cytryna powinna być starannie wyszorowana i osuszona.
Oliwy smakowe własnej roboty
Oliwa ze suszonymi dodatkami może stać bardzo długo.
Oliwy smakowe własnej roboty
Jasne szkło szczelnie owijamy folią aby nie dochodziło światło.