Sposób przygotowania:
Oliwy smakowe własnej roboty
Jeśli nie mamy ciemnych naczyń, należy białe szkło szczelnie owinąć folią aby ograniczyć dopływ światła. Takie wyparzone, czyste i osuszone naczynia napełniamy oliwą. Do każdego wkładamy inny dodatek. Cytryna ma być dokładnie wyszorowana i dodana razem ze skórką. Czosnek natomiast można w połowie obrać, a w połowie dać z łupinami. One też są bardzo aromatyczne. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce ( nie do lodówki) na około 3 - 4 dni. Po tym czasie oliwa nabiera smaku i można ją stosować, przenosimy ją do lodówki. Choć z każdym nowym dnie będzie coraz bardziej aromatyczna. To jednak należy pamiętać, że tam gdzie dodaliśmy świeże dodatki powinniśmy ją zużyć w ciągu 2 tygodni. Takie świeże szybko zaczynają się psuć. Te z dodatkami suszonymi mogą sobie stać bardzo długo.