Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Śledź marynowany w oleju estragonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Małe fileciki śledziowe w oleju aromatyzowanym . Doskonała przystawka śledziowa .

Śledź marynowany w oleju estragonowym

Składniki:

Śledź marynowany w oleju estragonowym

 

  • 20 dag małych śledzi ( filety ) w occie
  • Olej estragonowy
  • 20 sztuk oliwek
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Śledź marynowany w oleju estragonowym
Śledziki zwinąć jak rolmopsy .Ułożyć ściśle w pojemniczku . Zalać olejem estragonowym . Posypać po wierzchu mielonym pieprzem . Zostawić zakryte przez 2 dni. Po tym czasie nadają się do podania .Podawać odsączone z oleju . Zwinięte w rulonik , obłożone oliwkami .
Jeśli nie mamy oleju estragonowego , możemy zrobić go dodając do butelki z dobrym olejem słonecznikowym lub oliwy z oliwek świeży lub suszony estragon . Po tygodniu olej jest już aromatyzowany .