Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Omlet biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Omlet można podawać z owocami, marmoladą albo cukrem pudrem.

Omlet biszkoptowy

Składniki:

Omlet biszkoptowy

 

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowy
W łyżce mleka rozprowadzić łyżkę mąki, wbić żółtka, dodać sól
i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno i połączyć z żółtkami. Na patelni roztopić margarynę, rozgrzać i wlać masę jajeczną. Smażyć powoli na małym ogniu, a gdy jaja się zetną wstawić do piekarnika i zapiekać 5-10 minut. Zrumieniony omlet wyjąć, na połowie ułożyć dowolny farsz i przykryć drugą połową, zsunąć na półmisek. Omlet biszkoptowy można podawać jako słodki deser.