mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Omlet francuski z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis jest na 1 dużą porcję, lub dwie małe, w zależności kto ile je :)

Omlet francuski z brukselką

Składniki:

Omlet francuski z brukselką

 

Sposób przygotowania:

Omlet francuski z brukselką
Brukselkę oczyścić, umyć, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 15minut.Odcedzić i trzymać w ciepłym miejscu. Jajka roztrzepać z mlekiem na lekko spienioną masę, przyprawić solą i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzać masłem, wylać masę jajeczną i smażyć, podważając brzegi, aby masa spływała na dno. Gdy spód będzie usmażony, a wierzch wilgotny wrzucić brukselkę, skropić sokiem z cytryny. Omlet przełożyć na talerz, złożyć na pół, posypać koperkiem i od razu podawać.