Sposób przygotowania:
Omlet Grzybek
Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Włożyć do rondelka, dodać jeżyny, ziele angielskie i łyżkę cukru pudru. Podgrzewać pod przykryciem 2 do 3 minuty, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Owoce powinny puścić sok, a cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia i ustawić w ciepłym miejscu. Żółtka, pozostałe 1/2 łyżeczki cukru pudru, skórkę otartą z pomarańczy i esencję waniliową utrzeć w misce na gładką masę. W osobnej misce ubić białka na niezbyt sztywną pianę. Wlać do masy z żółtek i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do dość wysokiej temperatury. Na patelni z ogniotrwałą rączką o średnicy 20 centymetrów roztopić masło. Wlać masę jajeczną, rozprowadzić po całej patelni i wyrównać z wierzchu. Smażyć na małym ogniu 2 do 3 minuty, aż omlet się zetnie i przyrumieni od spodu. Włożyć patelnie do piekarnika. Opiekać omlet 1 do 2 minuty, aż urośnie i lekko zetnie się z wierzchu. Wyjąć patelnię. Wyłożyć podduszone owoce na omlet i złożyć go na pół. Oprószyć cukrem. Przekroić omlet na pół i podawać z jogurtem.