darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Omlet soufflee

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Omlet soufflee

Omlet soufflee

Składniki:

Omlet soufflee

 

  • 4 jaja,
  • 10 dkg cukru,
  • 3 lyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 6 biszkopcików,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka rumu lub likieru,
  • 1 łyżka cukru pudru, konfitury lub sok owocowy na syropie.

Sposób przygotowania:

Omlet soufflee
Jaja umyć, oddzielić białka. Żółtka utrzeć do białości z dodatkiem pasztetu ale odrobinę i cukru (pozostawić 1 łyżkę). Z białek ubić pianę, gdy zesztywnieje nie przestając ubijać, dodać cukier (1 łyżka). Ubijać jeszcze chwilę. Gdy piana zrobi się lśniąca i sztywna, dodać ubite żółtka, przesianą mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć na nim warstwę biszkopcików, skropić rumem lub likierem, zalać połową ciasta, ułożyć następną warstwę biszkopcików również skropionych, przykryć pozostałym ciastem. Wyrównać powierzchnię łopatką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem z wanilią. Podawać na deser na gorąco lub na zimno z dodatkiem konfitur malinowych lub wiśniowych.

Tagi:

omlet