Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Omlet z botwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny omlet z botwinką, serem kozim i orzechami.

Omlet z botwiną

Składniki:

Omlet z botwiną

 

 

  • 4 łyżki liści botwinki i ew. małych buraczków gotowanych przez 4-5 minut w wywarze warzywnym lub drobiowym

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Omlet z botwiną
Jajka dokładnie miksujemy z dużą szczyptą pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wlewamy masę jajeczną i gdy lekko zetnie się od spodu, rozsypujemy równomiernie botwinkę i ser typu feta. Przykrywamy patelnię i smażymy do chwili całkowitego ścięcia jaj. Posypujemy posiekanymi drobno orzechami.Omlet delikatnie ściągamy na talerz. Ser typu feta sam w sobie jest dosyć słony, dlatego w mojej ocenie nie ma potrzeby omletu dodatkowo solić, ale oczywiście, jeśli wolicie nieco bardziej słone potrawy i nie trapią Was problemy zdrowotne, możecie jej odrobinę dodać.