Sposób przygotowania:
Omlet ze szparagami i boczkiem
► Masa jajeczno-ziołowa:
- do miski wbić i roztrzepać jajka, dodać śmietanę, dymkę, bazylię, tymianek, oregano i ser. Masę dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
► Szparagi umyć i odciąć zdrewniałą dolną końcówkę (około 3 cm). Następnie blanszować około 3 minuty w osolonej wodzie i opłukać pod zimną wodą. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na patelni podsmażyć boczek wędzony.
► Masą jajeczno-ziołową zalać szparagi, wierzch obłożyć boczekiem wędzonym i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 18 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aż masa się zetnie. Omlet posypać po wierzchu świeżym tymiankiem.
- do miski wbić i roztrzepać jajka, dodać śmietanę, dymkę, bazylię, tymianek, oregano i ser. Masę dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
► Szparagi umyć i odciąć zdrewniałą dolną końcówkę (około 3 cm). Następnie blanszować około 3 minuty w osolonej wodzie i opłukać pod zimną wodą. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na patelni podsmażyć boczek wędzony.
► Masą jajeczno-ziołową zalać szparagi, wierzch obłożyć boczekiem wędzonym i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 18 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aż masa się zetnie. Omlet posypać po wierzchu świeżym tymiankiem.