Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Omlet ze szparagami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Omlet ze zielonymi szparagami, ta wersja to przepyszny pomysł na szybkie sezonowe śniadanie. Smacznego.

Omlet ze szparagami i boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Omlet ze szparagami i boczkiem

 

  • 1/2 kg zielonych szparagów (1 pęczek)
  • masło (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
  • 200 g wędzonego boczku (pokroić na paski)
  • 1/2 łyżki soli (do blanszowania)

 

  • Masa jajeczno-ziołowa:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki śmietany (18% tłuszczu)
  • 200 g sera cheddar / parmezanu (starty)
  • cebulka dymka (zielona część / posiekać)
  • bazylia (suszona)
  • tymianek (suszony)
  • oregano (suszone)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Omlet ze szparagami i boczkiem
► Masa jajeczno-ziołowa:

- do miski wbić i roztrzepać jajka, dodać śmietanę, dymkę, bazylię, tymianek, oregano i ser. Masę dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

► Szparagi umyć i odciąć zdrewniałą dolną końcówkę (około 3 cm). Następnie blanszować około 3 minuty w osolonej wodzie i opłukać pod zimną wodą. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na patelni podsmażyć boczek wędzony.

► Masą jajeczno-ziołową zalać szparagi, wierzch obłożyć boczekiem wędzonym i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 18 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /, aż masa się zetnie. Omlet posypać po wierzchu świeżym tymiankiem.
Omlet ze szparagami i boczkiem
Szparagi umyć i odciąć zdrewniałą dolną końcówkę - zblanszować i opłukać pod zimną wodą - pokroić na kawałki.
Omlet ze szparagami i boczkiem
Składniki potrzebne do powstania masy jajeczno-ziołowej i nie tylko.