Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Omlet z karmelizowanym jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Biszkoptowy omlet na słodko z karmelizowanym jabłkiem i bezą włoską idealny na śniadanie i nie tylko.

Omlet z karmelizowanym jabłkiem

Składniki:

Omlet z karmelizowanym jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Omlet z karmelizowanym jabłkiem
Jajka wybij do miski i oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodaj żółtka i przesianą mąkę, całość delikatnie połącz, Na patelnię z rozgrzanym masłem wylej porcję ciasta, omlety smaż na złoty kolor z obu stron. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry, każdy z plastrów posyp cukrem i obsmaż na maśle z dodatkiem świeżo startego cynamonu. Przejdź do robienia bezy: w rondelku zagotuj wodę z cukrem, białka ubij z dodatkiem łyżki cukru, kiedy białka będą sztywne powoli wlej wrzący cukier i miksuj jeszcze 10min. Na usmażony omlet ułóż jabłka a na nie porcję białek (białka opal palnikiem cukierniczym tak aby nabrały złotego koloru).