Sposób przygotowania:
Omlet z pieczarkami i papryką
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Papryki pokroić w paseczki. Na patelnię wyłożyć masło, wrzucić pieczarki i paprykę, razem podsmażyć, doprawić sola i pieprzem.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, mleko i mąkę, delikatnie wymieszać.
Wylać masę na pieczarki i paprykę, smażyć na bardzo wolnym ogniu, podwarzając nożem delikatnie brzegi. Gdy już dobrze omlet się zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę, tak aby pieczarki z papryką były na górze. Ja przewróciłam za pomocą drugiej patelni.
Na pieczarkach ułożyć, plastry sera i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Przykryć patelnię przykrywką, doprowadzić do rozpuszczenia sera.
Omlet podawać polany keczupem.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, mleko i mąkę, delikatnie wymieszać.
Wylać masę na pieczarki i paprykę, smażyć na bardzo wolnym ogniu, podwarzając nożem delikatnie brzegi. Gdy już dobrze omlet się zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę, tak aby pieczarki z papryką były na górze. Ja przewróciłam za pomocą drugiej patelni.
Na pieczarkach ułożyć, plastry sera i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Przykryć patelnię przykrywką, doprowadzić do rozpuszczenia sera.
Omlet podawać polany keczupem.