Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1017]

Grillowany ser halloumi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ser halloumi posiada wysoką temperaturę topienia, więc idealnie nadaje się do grillowania, które sprawia, że ser zyskuje dodatkowych walorów smakowych i wcale się nie rozpływa.

Grillowany ser halloumi

Składniki:

Grillowany ser halloumi

 

  • 1 opakowanie sera halloumi (250 g)

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowany ser halloumi

Ser:

Grillowany ser halloumi
Ser powinien być pokrojony w plastry o grubosci 1-1,5 cm.

Ser po wyjęciu z opakowania osuszyć i pokroić w 1-1,5 cm plastry.

Olej:

Grillowany ser halloumi
Nie należy dodawać soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony.

Olej należy połączyć z przyprawami.

Przed grillowaniem:

Grillowany ser halloumi
Ser powinien być posmarowany z jednej strony.

Olejem z przyprawami należy posmarować wierzch sera.

Grillowanie:

Grillowany ser halloumi
Ser należy grillować z obu stron po 2-3 minuty z każdej.

Każdy kawałek sera ułożyć na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej (stroną posmarowaną olejem) i z wierzchu posmarować resztą oleju.

Ser grillować po 2-3 minuty z oby stron , czyli do momentu aż będzie on lekko rumiany z zewnątrz i miękki w środku.

Tagi:

przystawka