mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Omlet z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tylko prawdziwki nadają taki smak

Omlet z prawdziwkami

Składniki:

Omlet z prawdziwkami

 

  • 200g prawdziwków
  • 2 szalotki
  • 50g masła
  • 2 grube kromki chleba wiejskiego
  • 6 jajek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Omlet z prawdziwkami
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Formę do sufletu nasmarować masłem. Szalotki oczyścić, umyć, drobno pokroić. Prawdziwki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Kromki chleba pokroić na 4 części. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć szalotkę, dodać grzyby i poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Grzyby odstawić w ciepłe miejsce. Chleb zrumienić na patelni, przełożyć do formy. Jajka rozdzielić, białka oddzielić od jajek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ostrożnie rozprowadzić w pianie. Masą polać chleb. Posypać solą i pieprzem. Na wierzchu wyłożyć grzyby z cebulą. Piec w piekarniku 8minut. Natkę pietruszki umyć, osączyć, osuszyć, posiekać. Omlet wyjąć z piekarnika i posypać natką.