BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Udka z majonezem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje dzisiejsze danie pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, a są to pyszne przygotowane udka z majonezem. Udka o chrupiącej skórce, aromatyczne i kruche mięsko.

Udka z majonezem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Udka z majonezem

 

  • udka większe 2 szt,
  • majonez 1 łyżka,
  • keczup 1 łyżka,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta 1,5 - 2 łyżki,
  • olej lub margaryna 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Udka z majonezem
Udka po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu natrzeć z solą zmieszaną z pieprzem i czosnkiem granulowanym. Przykryć ścierką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.

Po tym czasie udka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Majonez wymieszać z keczupem i posmarować udka. Z wierzchu udka posypać bułką tartą. Blaszkę nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika.

Gdy mięso będzie dość miękkie folię zdjąć, a udka piec do całkowitej miękkości i do zrumienienia wierzchu. Podawać do drugiego dania. Ja podałam z sałatką jarzynową w kształcie serca.

Rada:

Czas przygotowania 30 minut + czas zamarynowania + czas pieczenia
Udka z majonezem
Udka ,oczyszczamy , myjemy ,osuszamy nastepnie nacieramy przyprawami i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce
Udka z majonezem
Po tym czasie udka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze
Udka z majonezem
Do miseczki włożyć majonez i keczup dokładnie wymieszać do połączenia
Udka z majonezem
Majonezem z keczupem posmarować udka i posypać bułką tartą
Udka z majonezem
Blachę okryć folią aluminiową ,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości,pod koniec zdjąć folię i piec do zrumienienia udek
Udka z majonezem
Podawać do drugiego dania