Sposób przygotowania:
Duszony królik w sosie rozmarynowym
► Części królika oczyścić z błon, umyć, osuszyć, doprawić solą i natrzeć musztardą.
► W garnku do pieczenia podsmażyć boczek bez dodawania tłuszczu i wyjąć z garnka. W tłuszczu po smażeniu boczku, obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron. Po czym dodać cebulę i razem przez chwilę dusić. Następnie wlać bulion, wino, dodać rozmaryn, marchewkę, podsmażony boczek i przyprawić pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut.
► W międzyczasie pieczarki umyć i osobno krótko na maśle podsmażyć. Mięso wyjąć z garnka. Sos przecedzić i wlać z powrotem z marchewką, boczkiem i pieczarkami do garnka, dodać zagęszczacz do sosów i krótko zagotować. Do sosu wmieszać śmietanę, przyprawić do smaku, włożyć mięso i wszystko razem podgrzać.
► W garnku do pieczenia podsmażyć boczek bez dodawania tłuszczu i wyjąć z garnka. W tłuszczu po smażeniu boczku, obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron. Po czym dodać cebulę i razem przez chwilę dusić. Następnie wlać bulion, wino, dodać rozmaryn, marchewkę, podsmażony boczek i przyprawić pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut.
► W międzyczasie pieczarki umyć i osobno krótko na maśle podsmażyć. Mięso wyjąć z garnka. Sos przecedzić i wlać z powrotem z marchewką, boczkiem i pieczarkami do garnka, dodać zagęszczacz do sosów i krótko zagotować. Do sosu wmieszać śmietanę, przyprawić do smaku, włożyć mięso i wszystko razem podgrzać.