Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Duszony królik w sosie rozmarynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Królik jest idealny zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad - przemrożony w zamrażarce będzie kruchy – sos rozmarynowy otula go delikatnym welonem. Polecam.

Duszony królik w sosie rozmarynowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszony królik w sosie rozmarynowym

 

  • części królika (skoki przednie i tylne)
  • 100 g. boczku (pokroić w kostkę)
  • tłuszcz do smażenia (20 g. masła)
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 cebula (posiekać)
  • 400 ml bulionu (gorący)
  • 400 ml wina (czerwone)
  • 1 marchewka (pokroić w plastry)
  • 3 gałązki rozmarynu (świeży)
  • 250 g. pieczarków (poćwiartować)
  • 50 ml śmietany (do sosu)
  • 1,5 łyżki (ciemny / zagęszczacz do sosów)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Duszony królik w sosie rozmarynowym
► Części królika oczyścić z błon, umyć, osuszyć, doprawić solą i natrzeć musztardą.

► W garnku do pieczenia podsmażyć boczek bez dodawania tłuszczu i wyjąć z garnka. W tłuszczu po smażeniu boczku, obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron. Po czym dodać cebulę i razem przez chwilę dusić. Następnie wlać bulion, wino, dodać rozmaryn, marchewkę, podsmażony boczek i przyprawić pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut.

► W międzyczasie pieczarki umyć i osobno krótko na maśle podsmażyć. Mięso wyjąć z garnka. Sos przecedzić i wlać z powrotem z marchewką, boczkiem i pieczarkami do garnka, dodać zagęszczacz do sosów i krótko zagotować. Do sosu wmieszać śmietanę, przyprawić do smaku, włożyć mięso i wszystko razem podgrzać.
Duszony królik w sosie rozmarynowym
Mięso wyjąć - sos przecedzić i wlać z powrotem z boczkiem i pieczarkami - włożyć mięso i podgrzać.
Duszony królik w sosie rozmarynowym
W garnku podsmażyć boczek i wyjąć z garnka - w tłuszczu po smażeniu boczku, obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron.
Duszony królik w sosie rozmarynowym
Części królika oczyscić z błon, umyć, osuszyć, doprawić solą i natrzeć musztardą.