anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Omlet z warzywami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny i kolorowy omlet podany na śniadanie.

Omlet z warzywami i szynką

Składniki:

Omlet z warzywami i szynką

 

  • jajka 2 szt.
  • masło 1 łyżka
  • mleko ½ łyżki
  • szynka 2 plastry
  • marchewka gotowana 1 szt.
  • groszek ugotowany 2 łyżki
  • sól - do smaku
  • pieprz czarny mielony - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Omlet z warzywami i szynką
Plastry szynki pokrój na małe kawałki, a gotowaną marchewkę w plasterki.
Umyte jajka ubij z mlekiem, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaj ugotowany groszek i pokrojoną marchewkę i szynkę.
Rozgrzej masło na patelni i wlej masę jajeczną, równomiernie ją rozprowadź. Smaż, lekko poruszając patelnią i odwijając brzegi omletu, aby masa jajeczna spływała na dno patelni.
Omlet jest gotowy, gdy spód jest lekko rumiany.
Gotowy omlet przełóż na ogrzany talerz.