sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Omlety biszkoptowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto robi się jak na biszkopt, tylko kolejnym krokiem zamiast pieczenia jest smażenie.

Omlety biszkoptowe

Składniki:

Omlety biszkoptowe

 

  • składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Omlety biszkoptowe
Jajka rozbijamy, oddzielany żółtka od białek. Następnie białka miksujemy do momentu uzyskania piany (około 3 minut).
Stale miksując dodajemy żółtka i cukier.

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy stale miksując.
Na koniec dodajemy cukier waniliowy.

Gotową, gładką masę smażymy na rozgrzanym oleju.

Formujemy większe lub mniejsze placki.

Osobiście podaję z dżemem lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego.