Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Opiekane kluseczki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Opiekane kluseczki ziemniaczane to świetna alternatywa dla ziemniaków czy też tradycyjnych kluseczek

Opiekane kluseczki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Opiekane kluseczki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Opiekane kluseczki ziemniaczane
Ugotowane, zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dzielimy je na cztery części, jedną część wyciągamy i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną - wyrabiamy wszystkie cztery części ziemniaków z mąką na gładką masę. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, które gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut po wypłynięciu na wierzch. Wyciągamy, przepłukujemy zimną wodą. DO miseczki wbijamy jajko dodajemy przyprawy i roztrzepujemy do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Kluseczki panierujemy w jaku i bułce - pieczemy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Po wyciągnięciu dobrze jest odsączyć tłuszcz ręcznikiem kuchennym. Smacznego :)
Opiekane kluseczki ziemniaczane
Z powstałej masy ziemniaczanej formujemy małe kuleczki
Opiekane kluseczki ziemniaczane
W osolonej wodzie gotujemy kluseczki przez około 5 minut
Opiekane kluseczki ziemniaczane
Panierujemy ugotowane kluseczki w jajku i bułce tartej
Opiekane kluseczki ziemniaczane
Opiekamy kluseczki na złoty kolor z każdej strony