BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Opiekany podgrzybek w zalewie octowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne , podgrzybki, panierowane ,smażone , a następnie zalane łagodną zalewą i pasteryzowane.

Opiekany podgrzybek w zalewie octowej

Składniki:

Opiekany podgrzybek w zalewie octowej

 

 

  • Zalewa:
  • woda zimna 5 szkl,
  • ocet 10 % 1 szkl,
  • cukier 3/4 szkl,
  • sól 1 łyżka,
  • bułka tarta 500 g. do panierowania,
  • mąka pszenna 2 szkl . do panierowania,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Opiekany podgrzybek w zalewie octowej
Podgrzybki dokładnie oczyścić, obmyć pod bieżącą wodą gąbką taką co jest do naczyń tą szorstką. 

Następnie ususzyć na ręczniku.

Jajka roztrzepać w misce dodając mleko, odrobinę soli, papryki słodkiej, trochę przyprawy uniwersalnej i dokładnie wymieszać. 

Do jednego naczynia wsypać mąkę, do drugiego tartą bułkę.

Oczyszczone, umyte grzybki wkładać do mąki a następnie do jajka i do tartej bułki tak jak schabowe.

Piec na oleju z obydwu stron. 

Upieczone grzybki włożyć po kilka do słoików, dodać obraną i pokrojoną w półksiężyce cebule.

Składniki na zalewę zagotować.

Gorącą zalewą zalać grzybki zakręcić słoiki i obrócić do góry dnem.

Po godzinie pasteryzować około 30 min.