Podgrzybki, jedne z najbardziej pożądanych darów lasu, są bogatym źródłem białka i węglowodanów. Stanowią bazę wielu wyśmienitych potraw, a spore grono osób nie wyobraża sobie bez nich jesiennej odsłony swojej kuchni.

Występowanie podgrzybków

Podgrzybek należy do rodziny grzybów borowikowatych. Można znaleźć go w lasach iglastych i mieszanych. Szczególnie lubi towarzystwo sosny zwyczajnej i świerka pospolitego. Rośnie w grupach, dlatego jeśli znajdzie się pojedynczy egzemplarz istnieje duża szansa, że jest ich o wiele więcej.

Potrawy z podgrzybkami

Pełen potencjał smakowy podgrzybków odda smażenie ich na maśle z odrobioną śmietany, cebulki i ulubionych przypraw. Grzyb ten stanowi bazę do wielu potraw. Można przyrządzić z niego aromatyczny sos do mięsa, wigilijną kapustę z grzybami oraz dodać go do farszu na pierogi. Wiele osób nie wyobraża sobie także zupy, gulaszu czy bigosu bez dodatku tego leśnego przysmaku. Podgrzybek dobrze smakuje także duszony w śmietanie.

Marynowanie grzybów

Mniejsze podgrzybki warto zamarynować w zalewie octowej i podawać jako przystawkę do obiadu. Do marynowania oprócz grzybów potrzeba cebulę, wodę, sól, cukier, ocet oraz gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie.

Suszenie podgrzybków

Z racji tego, że grzyby psują się bardzo szybko, po to żeby dłużej cieszyć się ich smakiem warto je ususzyć. Można je wystawić na słońcu lub użyć do tego specjalnych suszarek do grzybów. Po suszeniu grzyby należy przechowywać w zamkniętych słojach. Tak zakonserwowane warto dodać do barszczu, kapuśniaków i bigosu. Mniejsze podgrzybki warto rozgnieść i przygotować z nich przyprawę.
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, smażonego porcjami na patelni z rozgrzanym olejem. W czasie ich stygnięcia można zrobić różne rodzaje farszu i przyrządzić np. krokiety z pieczarkami, z pieczarkami i serem, z kapustą kiszoną i pieczarkami lub krokiety z grzybami. Odrobinę doprawionego nadzienia umieszcza się na środku naleśnika i zawija ostrożnie brzegi do środka, a następnie panieruje się w jajku i bułce tartej i smaży krokiety na złoto.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami są pożywne i smaczne. Można przygotować je na rodzinny obiad oraz kolację wigilijną. Danie świetnie komponuje się ze skwarkami, rozpuszczonym masłem, olejem lnianym, sosem pieczarkowym, zasmażką z bułki tartej oraz smażoną cebulką. Pierogi wigilijne przygotowuje się ze świeżej albo kiszonej kapusty, a także ususzonych grzybów. Warto wybrać podgrzybki, maślaki bądź rydze. Wszystkie składniki dusi się przez kilka godzin w garnku. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przekłada się na surowe ciasto.

Sos z podgrzybków

Sos z podgrzybków

Sos z podgrzybków można wykorzystać zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Świetnie smakuje z plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi oraz polędwiczkami wieprzowymi. Aby przygotować sos potrzeba cebuli, masła, liścia laurowego, ziela angielskiego, śmietany, soli, pieprzu, natki pietruszki i najlepiej świeżych podgrzybków (suszone należy moczyć przed obróbką przez kilka godzin). Następnie wszystkie składniki trzeba dusić na patelni przez kilka minut, a na koniec zabielić je śmietaną.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa w kuchni polskiej podawana jest najczęściej z kluskami lub makaronem. Przygotowuje się ją na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem gęstej śmietany. Zazwyczaj do zup grzybowych stosuje się pieczarki, borowiki, kurki i maślaki. Z grzybową dobrze komponują się takie przyprawy, jak oregano, pietruszka, ziele angielskie i bazylia. Aby zupa była bardziej dietetyczna, można pominąć śmietanę lub zmniejszyć jej ilość do jednej łyżki.

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Sos grzybowy to świetny dodatek do dań mięsnych, placków ziemniaczanych, kopytek, kasz, makaronów i klusek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Oprócz świeżych grzybów (suszone grzyby przed obróbką trzeba moczyć w wodzie przez kilka godzin) do zrobienia sosu potrzeba odrobiny cebuli, śmietanki kremówki, oleju, masła i natki pietruszki. Ponadto można dodać do niego świeżo mielony pieprz, natkę pietruszki oraz sól morską. Do przygotowania sosu najczęściej używa się takich grzybów, jak kurki, podgrzybki i pieczarki.

Grzyby suszone

Grzyby suszone

Grzyby suszone zawsze warto mieć w kuchni – w każdej chwili można z nich zrobić szybki sos i aromatyczną zupę. Najlepsze do suszenia są borowiki, koźlarze, podgrzybki i smardze, które długo utrzymują naturalny smak i wartości odżywcze. Susz trzymany w szczelnie zamkniętym słoiku lub blaszanym pudełku można przechowywać miesiącami. Aby zabezpieczyć się przed szkodnikami, warto włożyć do ususzonych grzybów parę listków laurowych.

Podgrzybki marynowane

Podgrzybki marynowane

Podgrzybki marynowane mają wyrazisty, słodko-kwaśny smak. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska (na przykład do wódki) bądź dodatek do kanapek, sałatek, zup i sosów. Podgrzybki marynowane w occie stanowią również doskonały składnik gulaszu, nadzienia na pierogi, pasty do pieczywa, zapiekanek, bigosu i pieczonego mięsa. Grzyby dobrze jest również zmielić, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na maśle. Opcjonalnie można dodać cebulę oraz czosnek. W ten sposób powstanie smaczny farsz do klusek i pieczeni.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Zalewę do grzybów marynowanych przyrządza się na bazie octu i wody oraz doprawia solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do marynaty należy także dodać ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Interesujący smak mają grzyby marynowane na słodko z dużą ilością cukru i cebulą. Kolejną przekąską przyrządzaną np. z maślaków są kiszone grzyby, do których używa się m.in. soli oraz oleju.

Znaleźliśmy 40 przepisów w kategorii Podgrzybek

Sos z podgrzybków

Sos z podgrzybków

Zsa Zsa Zsa Zsa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: