Sposób przygotowania:
Opieńka miodowa marynowana
Opieńki czyścimy i myjemy. Przez 10 minut gotujemy je w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Przygotowujemy zalewę. Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobne plastry. nastawiamy wodę na kuchenkę i gdy się zacznie gotować dajemy marchewkę. cebulkę obieramy z łupiny, myjemy i wrzucamy na wrzątek.Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Gotujemy przez 10min. następnie dodajemy cukier i wlewamy ocet ocet. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy opieńki.całość gotujemy ok 10 min po czym wkładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Jeżeli boimy się że słoiki nie załapią można dodatkowo otulić je kocem.