ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Opieńka miodowa marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne marynowane opieńki miodowe

Opieńka miodowa marynowana

Składniki:

Opieńka miodowa marynowana

 

  • 2 kg Opieńki miodowej,
  • 100 g cebuli dymki,
  • 100 g marchewki,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 %,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 10 sztuk liścia laurowego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka sol

Sposób przygotowania:

Opieńka miodowa marynowana
Opieńki czyścimy i myjemy. Przez 10 minut gotujemy je w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Przygotowujemy zalewę. Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w drobne plastry. nastawiamy wodę na kuchenkę i gdy się zacznie gotować dajemy marchewkę. cebulkę obieramy z łupiny, myjemy i wrzucamy na wrzątek.Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Gotujemy przez 10min. następnie dodajemy cukier i wlewamy ocet ocet. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy opieńki.całość gotujemy ok 10 min po czym wkładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Jeżeli boimy się że słoiki nie załapią można dodatkowo otulić je kocem.

Tagi:

opieńka