Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Opieńki marynowane z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne słodkawe opieńki, które przypadły do gustu moim domownikom, polecam!

Opieńki marynowane z miodem

Składniki:

Opieńki marynowane z miodem

 

  • kg opieniek miodowych
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie x5
  • marchewka
  • cebula
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki octu 10%
  • łyżeczka gorczycy

 

Sposób przygotowania:

Opieńki marynowane z miodem
1. Grzyby oczyścić, umyć dokładnie i obgotować 10 minut. Wypłukać bardzo dokładnie na sitku, zalać wodą i obgotować kolejne 10 minut, również odlać i wypłukać. 2. Marchewkę pokroić w krążki, cebulkę w paseczki i razem z grzybami przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele, listki, sól, cukier i gorczycę, gotować 10 minut. Wlać ocet i na koniec dodać miód, dokładnie wymieszać, by się rozpuścił, minutę pogotować. 3. Przekładać w wyparzone słoiki tak , by grzyby zajmowały 3/4 miejsca, zakręcać i stawiać dnem do góry. Smacznego!