Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Makaron z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najłatwiejszy z łatwych sos z mieszanych grzybków leśnych (podgrzybki, borowiki, maślaczki) - bez zagęszczania, ponieważ grzyby same z siebie gęstnieją. Tradycyjny, bez zbędnych dodatków. Smaczny i ponadczasowy.

Makaron z sosem grzybowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z sosem grzybowym

 

  • grzyby leśne mieszane (maślaki, borowiki, podgrzybki) 1/2 kg
  • cebula duża
  • masło świeże lub klarowane 2-3 łyżki
  • czosnek do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. mleko do podlania

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem grzybowym
Mieszane grzyby leśne oczyścić z pozostałości runa leśnego (liści, trawy, igieł z choinek), szybko opłukać pod letnią wodą i odsączyć na sicie lub przy użyciu wirówki do sałaty. 

Grzybki pokroić w dowolne kawałki, ale nie powinny być zbyt drobne. Posiekać cebulę i zeszklić z dodatkiem soli na maśle świeżym lub klarowanym. 

Dodać rozdrobnione grzyby i doprawić całość pieprzem, czosnkiem, solą i ew. płynną przyprawą do potraw. Dusić przez ok. 20-25 minut i w trakcie duszenia podlać niewielką ilością wody albo zimnego mleka. 

Przed podaniem doprawić do smaku - podawać z ulubionym makaronem.
Makaron z sosem grzybowym
Grzyby leśne (zwłaszcza blaszkowe) należy zbierać bardzo uważnie!
Makaron z sosem grzybowym
Grzyby trzeba dokłądnie oczyścić i szybko umyć oraz dobrze odsączyć przed duszeniem.
Makaron z sosem grzybowym
W czasie duszenia doprawić grzyby do smaku.