cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Opieńki z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis pochodzi z najnowszej książki "153 Przetwory i dania mięsne" siostry Anastazji wydawnictwa WAM

Opieńki z cebulą

Składniki:

Opieńki z cebulą

 

  • 3 kg opieniek
  • 60 dag cebuli
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 ½ słoiczka małego przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 6-7 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Opieńki z cebulą
Opieńki oczyścić, obgotować w osolonej wodzie przez ok. 5 min, po czym odsączyć, ostudzić i grubo pokroić. Cebule pokroić w duże krążki. Połączyć pozostałe składniki, dodać grzyby i cebulę. Gotować, mieszając, przez ok. 10-15 min. Doprawić do smaku. Następnie przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez ok. 10-15 min. Podawać jako przystawkę, doskonałe jako dodatek do mięs i wędlin, pyszne ze świeżą bułką...

Tagi:

cebula