Sposób przygotowania:
Opity izydor
1.)Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę ucierać w misce, dodając cukier, żółtka, kakao i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, aż powstanie gładka masa. Dodać orzechy. Wmieszać łyżką pianę.
2.)Przełożyć do posmarowanej margaryną i posypanej mąką formy (prostokątna 20 x 33 cm lub tortownica o średnicy 24 cm).
3.)Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 25 minut.
4.)Zrobić masę orzechową: do zmielonych orzechów wlać wódkę i rum, wymieszać.
5.)Przygotować masę czekoladową. Ubić jajka z cukrem nad gorącą wodą na biały krem. Ostudzić.Margarynę ucierać w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.
6.)Ciasto wyłożyć z formy. Posmarować dżemem morelowym, nałożyć równomiernie masę orzechową. Na wierzch i boki nałożyć masę czekoladową (zostawić trochę do dekoracji).
7.)Odstawić do lodówki na pół godziny.
8.)Nałożyć polewę czekoladową, ozdobić przy pomocy szprycy masą czekoladową i wiórkami czekoladowymi. Odstawić na noc.
2.)Przełożyć do posmarowanej margaryną i posypanej mąką formy (prostokątna 20 x 33 cm lub tortownica o średnicy 24 cm).
3.)Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 25 minut.
4.)Zrobić masę orzechową: do zmielonych orzechów wlać wódkę i rum, wymieszać.
5.)Przygotować masę czekoladową. Ubić jajka z cukrem nad gorącą wodą na biały krem. Ostudzić.Margarynę ucierać w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.
6.)Ciasto wyłożyć z formy. Posmarować dżemem morelowym, nałożyć równomiernie masę orzechową. Na wierzch i boki nałożyć masę czekoladową (zostawić trochę do dekoracji).
7.)Odstawić do lodówki na pół godziny.
8.)Nałożyć polewę czekoladową, ozdobić przy pomocy szprycy masą czekoladową i wiórkami czekoladowymi. Odstawić na noc.