Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 55
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do oponki zamiast margaryny Kasi, można dać jogurt naturalny lub śmietanę. Do garnka ze smalcem można dać pól kieliszka spirytusu, wtedy nie będzie robiło piany.

Oponki serowe

Składniki:

Oponki serowe

Ciasto

  • 1 kg mąki
  • 1 kg sera
  • 2 łyżeczki sody
  • 6 żółtek
  • 1 margaryna Kasia
  • 2 łyżki octu
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Oponki serowe

ETAP 1:

Opnki serowe
Jajka ucieramy z cukerm i cukrem waniliowym

Ser rozgniatamy w prasce. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na masę.

Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy dołek. Do dołka dajemy masę z jajek i rozpuszczona zimną margarynę, ocet, sodę oczyszczoną i ser, to wszystko ugniatamy na ciasto tak aby się nie przyklejało do rąk.

Po ugniataniu rozwałkowujemy kawałki ciasta na grubość 1 cm, wykrawamy kółka szklanką.

Na środku kółek wykrawamy kieliszkiem małe kółko.

Rozgrzewamy tłuszcz z oleju lub smalcu. Po rozgrzaniu tłuszczu dajemy oponki, smażymy na małym ogniu po obu stronach przez jedną minutę.

Zimne oponki posypujemy pudrem.