renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 497]

Ciasto czekoladowe z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto czekoladowe z kajmakiem powstało przypadkiem, ale jest naprawdę smakowite. Zostało mi trochę kajmaku i postanowiła wykorzystać go w taki sposób.

Ciasto czekoladowe z kajmakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kajmakiem

 

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 350 g dżemu truskawkowego
  • pól puszki kajmaku
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kajmakiem

Etap 1

Ciasto czekoladowe z kajmakiem
Suche składniki wymieszać ze sobą w misce.

Wszystkie suche składniki należy ze sobą wymieszać w jednej misce. Do drugie miski dać margarynę.

Etap 2

Ciasto czekoladowe z kajmakiem
W drugiej misce należy utrzeć margarynę.

Margarynę należy utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.

Etap 3

Ciasto czekoladowe z kajmakiem
Następnie należy ucierać dodając mokre i suche składniki.

Do masy jajecznej należy dodawać na przemian suche i mokre (oprócz kajmaku) składniki ciągle ucierając.

Etap 4

Ciasto czekoladowe z kajmakiem
Ciasto należy wyłożyć do brytfanki i dać na wierzch masę kajmakową.

Ciasto wyłożyć do keksówki, na wierzch położyć kajmak.

Etap 5

Ciasto czekoladowe z kajmakiem
Czas pieczenia ciasta to około 50 minut w 180 stopniach.

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.