loogaro

loogaro

Kucharz
[Przepisów: 10]

Oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre oponki, nie tylko na tłusty czwartek :-)

Oponki

Składniki:

Oponki

 

  • ½ kg mąki pszennej
  • ½ kg sera twarogu
  • 15 dkg masła
  • 4 całe jaja
  • 1 duża łyżka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Oponki
Twaróg można zmielić – będzie delikatniejsze. Do miski wsypać wszystkie składniki i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 7-10 mm i wycinaj z ciasta oponki (szklanką i kieliszkiem w środku). Smażyć na głębokim tłuszczu do momentu zarumienienia się. Gotowe oponki można posypać cukrem pudrem, lukrem czy też czekoladą.

Tagi:

sery ser