justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser, który uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli

Oponki

Składniki:

Oponki

 

  • 50 dag twarogu
  • 50 dag mąki
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki spirytusu lub octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia\cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Oponki
Mąkę przesiać, twaróg zemleć 2 razy. Margarynę wyjąć z lodówki, aby zmiękła. Wszystkie składniki włożyć na stolnicę, posiekać, zagnieść na dość lekkie ciasto, a następnie rozwałkować na placek o grubości 7mm. Po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka. W środku każdego wyciąć mniejsze kółeczko np. kieliszkiem. Smażyć powstałe oponki na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Szybko przekładać podczas smażenia na obydwie strony, aby się równomiernie przyrumieniły. Gorące oponki wykładać na bibułę lub papier, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypać grubo cukrem pudrem. Oponki można też dekorować lukrem lub polewą czekoladową. Z tego samego ciasta można upiec serowe pączuszki, paluszki i inne ciastka. Nie mogą być jednak one zbyt duże, gdyż będzie je trudno dopiec w środku. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka