ppaulinaa

ppaulinaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Oponki - domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Te oponki to moje smaki dzieciństwa :) Pyszne i bardzo delikatne. Doskonałe do popołudniowej kawy i herbaty.

Oponki - domowe

Składniki:

Oponki - domowe

 

  • mąka 500g
  • ser biały 400 g
  • jajko
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • cukier 2-3 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki - domowe
Na stolnicy mieszamy mąkę, ser, jajko sodę oczyszoną oraz cukier. Ze składników wyrabiamy jednolite ciasto. Wałkujemy ciasto o grubości około 1,5 cm. Następnie  wycinamy szklanką okrągłe kółka, a następnie w środku każdego robimy kieliszkiem małą dziurkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Można je po usmażeniu posypać cukrem pudrem.