WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1922]

Oponki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo delikatne i puszyste oponki drożdżowe z lekką nutką cytrynową. Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne.

Oponki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki drożdżowe

 

  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 małe żółtka
  • 50g masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oponki drożdżowe

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier zwykły i łyżkę mąki. Wlać ciepłe mleko. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Mąkę i cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać żółtka, sok z cytryny i spirytus. Dodać zaczyn. Zacząć wyrabiać mikserem z hakami. Gdy składniki się połączą dodać masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 1cm. Wyciąć foremką kółka lub kwiatki. W środku wyciąć kieliszkiem małe dziurki. Oponki przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut. W garnku rozgrzać olej.

Na gorący olej wkładać oponki i smażyć z obu stron na rumiano. Wykładać na ręczniki papierowe. Po przestygnięciu obtoczyć w cukrze pudrze.

Oponki drożdżowe
Usmażone oponki wyłożone na ręczniki papierowe
Oponki drożdżowe
Oponki drożdżowe w trakcie smażenia na oleju
Oponki drożdżowe
Wycięte oponki ułożone na stolnicy do wyrośnięcia
Oponki drożdżowe
Ciasto drożdżowe na oponki po wyrośnięciu.