Sposób przygotowania:
Malinowa chmurka1.
Beza z migdałami:
Białko ubić na sztywno, dodawać cukier puder cały czas ubijając. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Na papierze odrysowujemy kształt blaszki. Następnie na papier wykładamy bezę. Wierzch posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C i pieczemy przez około 40 minut ( zależy od piekarnika). Potem wyjmujemy i studzimy.
2.
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w lodówce. Małą tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
3.
Malinową galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie zalewamy mrożone maliny. Chwilkę mieszamy. Gdy nam się już ostudzi, wstawiamy na 10 minut do lodówki.
4.
Wykładamy tężejącą galaretkę na ostudzony kruchy spód i wstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.
5.
Krem z mascarpone:
Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i miksujemy na wysokich obrotach. Następnie partiami dodajemy ser mascarpone, cały czas miksując. Pod koniec dosypujemy cukier puder oraz wlewamy ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
6.
Wykładamy krem na dobrze stężałą galaretkę i ponownie schładzamy w lodówce.
7.
Kiedy już dobrze schłodzimy ciasto w lodówce, na końcu przykrywamy bezą z migdałami. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.
8.
Smacznego !
Uwaga: powyższa porcja jest podana na małą tortownicę o średnicy 18 cm. Jeśli chcemy zrobić malinową chmurkę na dużą blachę, to musimy wziąć potrójną ilość każdego podanego składnika.