Sposób przygotowania:
Malinowa chmurka1.
![Malinowa chmurka Malinowa chmurka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/malinowa-chmurka-568518.jpg)
Beza z migdałami:
Białko ubić na sztywno, dodawać cukier puder cały czas ubijając. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Na papierze odrysowujemy kształt blaszki. Następnie na papier wykładamy bezę. Wierzch posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C i pieczemy przez około 40 minut ( zależy od piekarnika). Potem wyjmujemy i studzimy.
2.
![Malinowa chmurka Malinowa chmurka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/malinowa-chmurka-568519.jpg)
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w lodówce. Małą tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
3.
![Malinowa chmurka Malinowa chmurka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/malinowa-chmurka-568520.jpg)
Malinową galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie zalewamy mrożone maliny. Chwilkę mieszamy. Gdy nam się już ostudzi, wstawiamy na 10 minut do lodówki.
4.
![Malinowa chmurka Malinowa chmurka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/malinowa-chmurka-568521.jpg)
Wykładamy tężejącą galaretkę na ostudzony kruchy spód i wstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.
5.
![Malinowa chmurka Malinowa chmurka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/malinowa-chmurka-568522.jpg)
Krem z mascarpone:
Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i miksujemy na wysokich obrotach. Następnie partiami dodajemy ser mascarpone, cały czas miksując. Pod koniec dosypujemy cukier puder oraz wlewamy ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
6.
![Malinowa chmurka Malinowa chmurka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/malinowa-chmurka-568523.jpg)
Wykładamy krem na dobrze stężałą galaretkę i ponownie schładzamy w lodówce.
7.
![Malinowa chmurka Malinowa chmurka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/malinowa-chmurka-568524.jpg)
Kiedy już dobrze schłodzimy ciasto w lodówce, na końcu przykrywamy bezą z migdałami. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.
8.
![Malinowa chmurka Malinowa chmurka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/malinowa-chmurka-568525.jpg)
Smacznego !
Uwaga: powyższa porcja jest podana na małą tortownicę o średnicy 18 cm. Jeśli chcemy zrobić malinową chmurkę na dużą blachę, to musimy wziąć potrójną ilość każdego podanego składnika.