gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Oponki z czekoladą orzechową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Drożdżowe oponki polane czekoladą z orzechami. Bardzo mięciutkie i puszyste. Idealne na tłusty czwartek.

Oponki z czekoladą orzechową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki z czekoladą orzechową

 

Sposób przygotowania:

Oponki z czekoladą orzechową
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże. Mleko podgrzewamy i wlewamy do mąki. Lekko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy. Odstawiamy na 45 minut.

Ciasto wałkujemy i wykrawamy kubkiem kółka. W środku robimy kieliszkiem dziurkę. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoto. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka. Polewamy oponki.

Smacznego.
Oponki z czekoladą orzechową
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Oponki z czekoladą orzechową
Zgniatamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
Oponki z czekoladą orzechową
Z ciasta wykrawamy kółka, w środku kieliszkiem robimy dziurki.
Oponki z czekoladą orzechową
Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoto.

Tagi:

oponki.