Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Oponki drożdżowe bez sera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie tylko w tłusty czwartek warto zrobić słodkie, lekkie i puszyste drożdżowe oponki, obsypane cukrem pudrem.

Oponki drożdżowe bez sera

Składniki:

Oponki drożdżowe bez sera

 

Sposób przygotowania:

Oponki drożdżowe bez sera
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozmieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, roztrzepane jajka, cukier, spirytus oraz roztopione i wystudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 1 godzinę).

Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wykrojnikiem lub szklanką wykrawać krążki, a w ich środku kieliszkiem dziurki. Przykryć ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.

Oponki smażyć na rozgrzanym głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Na papierowym ręczniku odsączyć nadmiar tłuszczu, posypać cukrem pudrem.