Sposób przygotowania:
Oponki drożdżowe bez sera
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozmieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, roztrzepane jajka, cukier, spirytus oraz roztopione i wystudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 1 godzinę).
Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wykrojnikiem lub szklanką wykrawać krążki, a w ich środku kieliszkiem dziurki. Przykryć ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.
Oponki smażyć na rozgrzanym głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Na papierowym ręczniku odsączyć nadmiar tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wykrojnikiem lub szklanką wykrawać krążki, a w ich środku kieliszkiem dziurki. Przykryć ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.
Oponki smażyć na rozgrzanym głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Na papierowym ręczniku odsączyć nadmiar tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
biedroneczki