Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Piernik na cydrze jabłkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza propozycja to piernik na cydrze jabłkowym. Pięknie pachnący jabłkami i przywołujący wspomnienia lata. Cydr jabłkowy jako dodatek do piernika stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej wody dodawanej w przepisach.

Piernik na cydrze jabłkowym

Składniki:

Piernik na cydrze jabłkowym

na piernika

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 ml płynnego miodu
  • 100 ml cydru jabłkowego
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g kakao
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Piernik na cydrze jabłkowym
W garnku zagotowujemy miód, cydr jabłkowy, kakao i przyprawę do piernika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy. Rodzynki namoczone w wodzie osypujemy mąka. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią ciasto. Posypujemy wierzch skórką pomarańczową.