WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Oponki drożdżowe pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oponki drożdżowe w kształcie kwiatków, serduszek i kwadratów. Zrobiłam je z dodatkiem serka homogenizowanego waniliowego i olejku pomarańczowego.

Oponki drożdżowe pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki drożdżowe pomarańczowe

 

  • 25g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 45g cukru waniliowego
  • Ok. 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 100g masła
  • 3 żółtka
  • 100g serka homogenizowanego waniliowego
  • 0,5 buteleczki olejku pomarańczowego do ciast
  • 2 łyżki octu
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oponki drożdżowe pomarańczowe

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier zwykły i łyżkę mąki oraz ciepłe mleko. Rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki oraz cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać żółtka, roztopione i przestudzone masło, serek homogenizowany, ocet i olejek. Dodać zaczyn. Wszystko wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po wyrośnięciu rozwałkować na grubość około 1,5-2cm. Foremkami wycinać kształty i odkładać na stolnicę. W garnku rozgrzać olej i partiami wkładać oponki.

Smażyć je z obu stron na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Przestudzić i obtoczyć w cukrze pudrze.

Oponki drożdżowe pomarańczowe
Oponki drożdżowe po usmażeniu wyłożone na ręcznik papierowy
Oponki drożdżowe pomarańczowe
Oponki drożdżowe po wycięciu włożone na gorący olej
Oponki drożdżowe pomarańczowe
Oponki drożdżowe po wycięciu ułożone na stolnicy
Oponki drożdżowe pomarańczowe
Wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe na oponki