Sposób przygotowania:
Oponki drożdżowe z masłem orzechowymETAP 1:
Masło roztopić i przestudzić. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz 0,5szkl. ciepłego mleka. Wymieszać na jednolity zaczyn i odstawić do podrośnięcia. Resztę mąki i cukru oraz cukier waniliowy wsypać do większej miski. Dolać resztę mleka, roztopione masło oraz wódkę. Dodać zółtka oraz masło orzechowe. Wlać wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników wyrobić elastyczne jednolite ciasto.
Ciasto zostawić w misce, przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Z ciasta wycinać kółka większą foremką a w środku małą foremką wycinać małe kółeczka. Oponki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych i obtoczyć w cukrze pudrze.