WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Oponki drożdżowe z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oponki czyli pączki z dziurką z ciasta drożdżowego. Zrobiłam je z dodatkiem masła orzechowego, które dodałam do ciasta.

Oponki drożdżowe z masłem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki drożdżowe z masłem orzechowym

 

  • ok.450 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • cukier waniliowy
  • 60 g masła
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • 4 łyżki wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oponki drożdżowe z masłem orzechowym

ETAP 1:

Masło roztopić i przestudzić. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz 0,5szkl. ciepłego mleka. Wymieszać na jednolity zaczyn i odstawić do podrośnięcia. Resztę mąki i cukru oraz cukier waniliowy wsypać do większej miski. Dolać resztę mleka, roztopione masło oraz wódkę. Dodać zółtka oraz masło orzechowe. Wlać wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników wyrobić elastyczne jednolite ciasto.

Ciasto zostawić w misce, przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Z ciasta wycinać kółka większą foremką a w środku małą foremką wycinać małe kółeczka. Oponki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych i obtoczyć w cukrze pudrze.

Oponki drożdżowe z masłem orzechowym
Oponki po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe
Oponki drożdżowe z masłem orzechowym
Oponki drożdżowe w trakcie smażenia na oleju
Oponki drożdżowe z masłem orzechowym
Wykrojone z ciasta oponki układamy na stolnicy
Oponki drożdżowe z masłem orzechowym
Wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe na oponki