Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Oponki Ilonki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciastka dla całej rodziny.

Oponki Ilonki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki Ilonki

 

  • 1 kg mąki
  • 1 kg sera białego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12,5 dag margaryny
  • 3 łyżki spirytusu, wódki lub rumu
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Oponki Ilonki
UWAGA- z podanych proporcji wychodzi około 100 sztuk oponek. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy całe jajka, cukier, zmielony wcześniej ser biały, następnie miękką margarynę i alkohol. Dłońmi wyrabiamy ciasto dosypując w miarę potrzeby mąkę. Ciasto powinno być dość luźne, ale niezbyt klejące się. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na grubość do 5 mm. Wycinamy przy pomocy szklanki i małego kieliszka oponki. W garnku rozgrzewamy smalec. Na mocno rozgrzanym smalcu smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu z tłuszczu odsączamy je na papierowych ręcznikach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Oponki Ilonki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
Oponki Ilonki
Do mąki dodajemy pozostałe składniki na oponki.
Oponki Ilonki
Z ciasta wykrawamy ciasteczka na kształt oponek.
Oponki Ilonki
Po usmażeniu oponki odsączamy z tłuszczu.

Tagi:

sery ser oponki.