anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Oponki karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne oponki z cukrem i z serem są bardzo delikatne i zachowują długo swoją świeżość. Dodatek alkoholu polecany.

Oponki karnawałowe

Składniki:

Oponki karnawałowe

 

  • 3 szkl mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 250 g sera białego
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia
  • 1 kieliszek wódki

Sposób przygotowania:

Oponki karnawałowe
Do miski wsypać mąkę, wymieszaną z sodą. Dodać żółtka, cukier,śmietanę, wódkę oraz zmielony ser. Dokładnie wyrobić ciasto. Wałkować podsypując mąką na około 1 cm. Wykroić szklanką koła a w środku kieliszkiem wyciąć małe kółka. Olej rozgrzać i wrzucać porcjami oponki, smażyć na złoty kolor około 2 minuty z obu stron. Ważne aby oponki w czasie smażenia odwracać je tylko raz. Wyjąć na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem. 

Tagi:

sery ser oponki.