Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Oponki na karnawał

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ulubiony karnawałowy wypiek w moim domu

Oponki na karnawał Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oponki na karnawał

 

  • 3 szklanki maki
  • 60 dag ser białego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • niepełny kieliszek spirytusu
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Oponki na karnawał
Na stolnicy wysypujemy mąkę oraz ser biały (niemielony), wbijamy1 całe jajko oraz 1 żółtko, wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło. Do śmietany dodajemy proszek do pieczenia i dokladnie mieszamy – dodajemy do pozostałych składników razem ze spirytusem. Zagniatamy jednolite ciasto, które następnie wałkujemy (nie bardzo cienko) i wykrawamy krążki za pomocą szklanki lub szerokiego kubka, w środku każdego krążka robimy mały otwór za pomocą butelki. Tak przygotowane oponki smażymy po obu stronach w głębokim tłuszczu, najlepiej na smalcu lub sadle, gdyż olej się pali i oponki dużo go wciągną. Ostygnięte oponki obtaczamy w cukrze pudrze i podajemy. Z takiej porcji wychodzi około 55 sztuk
Oponki na karnawał
Na stolnicy wysypujemy mąkę oraz ser biały (niemielony), wbijamy1 całe jajko oraz 1 żółtko,
Oponki na karnawał
wykrawamy krążki za pomocą szklanki lub szerokiego kubka,
Oponki na karnawał
Etap 3