Sposób przygotowania:
Oponki na tłusty czwartek i nie tylko
Jaja ubij z cukrem, na puszystą masę ( mikser najwyższe obroty ok 8-10 min). Dodaj śmietanę, kardamon i sok z cytryny i wymieszaj. Do mąki dodaj amoniak i zamieszaj, dodaj do pozostałych składników i szybko połącz w ciasto. Nakryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 10 min. Wyjmij, wałkuj na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawaj okrągłe placki, a kieliszkiem zrób na środku otwór. Do garnka wlej olej, nastaw na mały ogień. Jak będzie już rozgrzany olej wrzucaj oponki i smaż z każdej strony ok 2 minuty ( aż nabiorą złotego koloru ). Wyciągnij i połóż na papier kuchenny ( ręczniczek ) aby nadmiar tłuszczu odciekł. Udekoruj cukrem pudrem. Smacznego