WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Oponki serowo - drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, miękkie, puszyste oponki drożdżowe z dodatkiem białego sera z kostki. Posypane tradycyjnie cukrem pudrem.

Oponki serowo - drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki serowo - drożdżowe

 

  • 3 szklanki mąki + 1 łyżka
  • 25g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 50g masła
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki wódki
  • 200g białego sera w kostce
  • Kilka kropel olejku cytrynowego
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oponki serowo - drożdżowe

ETAP 1:

Z mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski. Wsypać cukier waniliowy. Dodać ser biały zmielony. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem i wlać do mąki. Wlać również roztopione masło i wódkę. Dodać wyrośnięty rozczyn.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkować na grubość ok 1cm. Wyciąć kółka z dziurką. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i wykładać na ręczniki papierowe.

Gdy oponki przestygną posypać cukrem pudrem.

Oponki serowo - drożdżowe
Oponki po usmażeniu wyjęte na ręczniki papierowe
Oponki serowo - drożdżowe
Wycięte oponki odłożyłam na stolnicę oprószona mąką
Oponki serowo - drożdżowe
Ciasto na oponki po wyrośnięciu w misce.
Oponki serowo - drożdżowe
Składniki na ciasto na oponki umieszczone w misce