Sposób przygotowania:
Oponki twarogowe
1.Biały ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy do miski,dodajemy cukier,cukier waniliowy,mleko,olej,sól,żółtko.Ucieramy dokładnie na puszystą masę,stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i następnie zagniatamy ciasto. 2.Przygotowane ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną,szklanką wykrawamy krążki,a w każdym krążku kieliszkiem wykrawamy dziurkę. 3.W garnku rozgrzewamy olej.Smażymy oponki z obu stron po kilka minut.Następnie upieczone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 4.Lukier:Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy oponki.Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Nina W.
Babeczka35
Dziękuję i polecam:)