Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Serowo-pomarańczowe oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Oponki z sera twarogowego są aromatyczne i bardzo smaczne.

Serowo-pomarańczowe oponki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serowo-pomarańczowe oponki

 

  • 25 dag sera twarogowego
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Serowo-pomarańczowe oponki
Ser twarogowy przemielić w maszynce lub zmiksować. Mąkę przesiać, dodać ser, 1 łyżkę cukru pudru, cukier waniliowy, spirytus, żółtko, skórkę pomarańczową i śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki a mniejszym kieliszkiem lub foremką na środku krążka wycinać dziurki. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Serowo-pomarańczowe oponki
Mąkę przesiać dodać ser twarogowy i pozostałe składniki
Serowo-pomarańczowe oponki
Z przygotowanych składników wyrobić ciasto
Serowo-pomarańczowe oponki
Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki

Tagi:

sery ser oponki.